woensdag 23 februari 2011

Een gehoorapparaatje voor Israel

Ach, Israel heeft per ongeluk een VN-post uitgeschakeld? Zeg, staat daar echt per ongeluk? Hoe kan dat nou? Zo'n hypermodern leger. Ze zijn in staat om een terrorist in een één-persoonsauto in een drukke straat in een of ander bezet gebied uit te schakelen zonder dat er al te veel burgerslachtoffers vallen. Zo vanuit een helikopter of zelfs vanuit een F16. Vooral dat laatste vraagt toch echt het neusje van de zalm wat betreft mik- en richt-apparatuur. Uiteraard moet de intelligence ook zijn huiswerk gedaan hebben. Nou ben ik er door het horen en lezen en zien (op het journaal) van dit soort liquidaties er meer en meer van overtuigd gewraakt dat Israel het modernste leger, en de beste intelligence  ter wereld heeft, waar zelfs de Amerikanen een puntje aan kunnen zuigen. Ja, ja, laten we het maar eens onder ogen zien. En dat voor zo’n klein landje. Een hele prestatie. Het is eigenlijk geen wonder dat ze gebiedsuitbreiding nastreven. Ze moeten wel. Ze zitten domweg te strak in hun vel. En dan blaas je jezelf vroeg of laat op, en, oei oei dat willen we niet.

Maar die aanval op een VN-post een ongeval?  Een ongelukje? Ach nee. Kom nou zeg. Een blunder? Ook niet. Een misdaad?  Tja. Dat je in een oorlogssituatie, wanneer je strategische plannen aan het smeden bent, lastige pottenkijkers uit de buurt wil hebben, dat kan ik me voorstellen. Dat je ze uitschakelt als ze niet vrijwillig gaan, vooruit, ook nog begrijpelijk. Immers, je hebt in een oorlogssituatie voornamelijk oog  voor je eigenbelang. Ook dat kan ik nog begrijpen. Maar jongens, dit zijn VN-waarnemers! Dat is toch even wat anders. Die zijn onschendbaar, afgevaardigd en gestationeerd door de internationale gemeenschap. En dan zo'n brutale actie. En dan, ahh jazzes, al die snelle excuses, uiteraard van officiële zijde! Allez, wel meteen gevolgd door kilo’s edele verontwaardiging over de vermeen-de verdachtmakingen van eerbiedwaardige mensen als VN-secretaris Cofi-Anan, die nu eindelijk al die zotsklap ook niet meer wenst te geloven noch onder wenst te stoppen. Shame Israel. Shame on you.

Maar waarom doen ze zoiets? Er is blijkbaar iets gaande dat van VN-zijde, dus door de internationale gemeenschap, niet gezien mag worden, dat is wel duidelijk. Heeft het misschien iets te maken met het uittesten van een of ander zeer doeltreffend, maar oh zo smerig, en uiteraard niet toegestaan oorlogstuig? Chemisch misschien? Moet heel zuid Libanon ontvolkt worden of zo? Zou kunnen. Er zijn toch ook lichamen gevonden die er verdacht vreemd uitzagen. Als ik het wel heb zijn er door de medici, die zich over deze slachtoffers ver-baasden, zelfs stalen van opgestuurd voor nader onderzoek.

Het ziet er naar uit dat er een viertal VN-medewerkers is opgeofferd. Wat zeg ik: opgeofferd? Moet ik niet zeggen moedwillig gedood? Ja, maar dan kan ik evengoed zeggen vermoord. Bedenk nou eens even dat al deze misère voor zoveel Libanezen, en inderdaad ook wat Joodse mensen met name in Haifa, bedoeld zou zijn om twee Israë-lische militairen die ontvoerd zijn vrij te krijgen. Ik zou zo zeggen, wat ongelofelijk stom van die legerleiding, en wat onthutsend stupide van de Olmert regering. Als je nou persé die twee militairen dood wil hebben, dan moet je zo tekeer gaan. Zo’n idiote over-kill, met zoveel burgerslachtoffers aan Libanese zijde, en zoveel destructie. Dat moet heel wat zelfbeheersing vragen van Hezbollah. Ik krijg best meer sympathie voor ze.

Ze zijn er in Israel (en daarbuiten, in de bezette gebieden namelijk) weer in geslaagd om de hele Arabische wereld tegen zich in het harnas te jagen, de Israëlische oorlogsmanagers. De hele infrastruc-tuur van Libanon gaat er weer eens aan. Dat ruimt weer lekker op, en dat alles onder Amerika's beschermende paraplu. Het leidt ook aardig de aandacht af van wat nog niet zo lang geleden zo hoopvol klonk, dat alle Palestijnse groeperingen nu Israel willen erkennen, zij het onder voorwaarde van terugtrekking uit de bezette gebieden. En helaas voor de Palestijnen, dat zijn er nogal wat. Weer is voor een tijdje alle concurrentie vanuit Libanon uitgeschakeld. Want dat is een prachtig land, met een rijke historie. Potentieel rijk en vruchtbaar, én geliefd bij de toeristen. Hè? Jazeker, denk je nou echt dat niet met kunst en vliegwerk verborgen gehouden economische belangen een hoofdrol spelen? De vrouw van één van de ontvoerde jongens, is wijzer, èn vredelievender. "Het doden moet stoppen – aan beide kanten”, zegt ze. Daarmee zet ze de hele verantwoordelijke uitsluitend kil poli-tiekdenkende regeringskliek te schande. Maar zij wil dan ook primair haar man vrij hebben.

De hele affaire doet denken aan dat dramatische voorval met een Amerikaanse kruiser voor de Israëlische kust, die door Israel "per ongeluk" naar de kelder werd gejaagd. Naar later is gebleken, wou Israel de aanstaande actie tegen Egypte volstrekt geheim houden, zelfs voor de Amerikanen, die immers ook nog wel eens eigenbelang hebben. Welnu, vragen we ons af, wat willen ze thans verborgen houden? Het is toch eigenlijk heel fortuinlijk dat dit Gondolina-Rice-theater over het treffen van een vredesregeling mislukt is. Maar, daar zit hem nou net nou de kneep. De missie van Rice is wel degelijk gelukt. Haar doel was gewoon tijd winnen, pappen en nat houden, want er moet nog het een en ander aan puin jongens! Liefst ook een beetje Hezbollah. “Jammer dat we ze niet konden beschuldigen van massavernietigingswapens”, zal Rice wel eens in het heetst van het overleg gedacht hebben. Maar ja, die kaart is al helemaal uitgespeeld. Eerst Irak, dan Iran en nu weer Hezbollah. Ja, kom nou, dat gaat toch niet? Tja. Bush, jongen, je moest maar weer eens in je denktank on-derduiken. En vraag je kompanen nou eens om verder te kijken dan hun neus lang is!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten