vrijdag 2 maart 2012

babydoding mag dat? Nee toch?


De Standaard brengt een schrikwekkend bericht. Namelijk dat er in het Journal of Medical Ethics een artikel is verschenen, geschreven door twee academici waarin het standpunt wordt verdedigd dat het doden van pasgeborenen toelaatbaar is. Zelfs een eventuele ongemotiveerde wens van de ouders om een pasgeborene te laten sterven op zich zou volgens deze "academici" al gehonoreerd moeten worden. Voor de duidelijkheid citeer ik de betreffende alinea: "

"Alberto Giubilini, professor aan de Universiteit van Milaan en Francesca Minerva, ethisch medewerker aan de Universiteit van Melbourne, schreven een provocerend essay waarin ze stellen dat ouders hun pasgeboren kind zonder meer mogen doden. Deze 'postnatale abortus' moet volgens hen niet alleen kunnen uit medische overwegingen, maar evengoed wegens sociale of financiële redenen. Zelfs als de ouders hun kind gewoon niet willen, zou het mogelijk moeten zijn om het te laten sterven, zo vinden Giubilini en Minerva."

Dat is werkelijk een schrikwekkend voorbeeld van academische verloedering. Temeer daar de hoodredacteur van het tijdschrift, Julian Savulescu, ook nog verdedigt dat hij het artikel heeft gepubliceerd. Hij hanteert daarbij geen (nieuwe) wetenschappelijke argumenten, maar denkt te kunnen volstaan met op te merken dat er niets nieuws onder de zon is, want hetzelfde argument is volgens hem al diverse malen in publicaties naar voren zijn gebracht door gerenomeerde ethici en filosofen, die door hem ook met naam genoemd worden. Welk argument? Wel de auteurs menen dat er geen verschil is tussen een foetus, die geborteerd mag worden volgens de wetgeving in vele landen, in Nederland tot en met de vijfde maand (verschrikkelijk, maar het is nu eenmaal de wet), en een neonatus. In mijn ogen heeft de man zich daarmee werkelijk gedesavoueerd. Dat foutieve en ethisch laakbare argumenten eerder zijn gebruikt wil immers niet zeggen dat de argumentatie daarmee aan kracht wint. Integendeel het toont aan dat deze editer niet voor zijn taak berekend is. In een wetenschappelijke discussie verwacht ik dat argumenten pro en contra naar voeren worden gebracht en dat niet volstaan wordt met het ventileren van een stelling resp. mening. Dat is echter precies wat de auteurs wel doen. Zij stellen namelijk en ik citeer: "de auteurs beargumenteren nogal uitdagend, dat er geen moreel veschil is tussen een foetus en een neonatus. Hun capaciteiten zijn in feite gelijk. Als abortus mag, dan moet infanticide ook kunnen.


Met andere woorden zij zien geen verschil tussen een foetus en een neonatus en menen dus dat wat voor de eerste kan ook voor de tweede moet gelden. Ik word vervuld van plaatsvervangende schaamte om zoveel wetenschappelijk maar ook menselijk onbenul. Maar het wordt nog erger, en hier begin ik echt te steigeren. De hoofdredacteur geeft weer dat wat hij noemt infanticide (akelige term!) in Nederland al gepractiseerd wordt. Hiermee wordt het gebrek aan academische kwaliteit wel erg duidelijk gedemonstreerd, want niets is minder waar. Hiertegen protesteer ik werkelijk met klem, en ik vind dat van officiële zijde tegen de inhoud van dit artikel geprotesteerd moet worden. In elk geval, ik zie het als een eerste stap door dit onder jullie aandacht te brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten