maandag 23 januari 2012

Eijk en de katholieke mores











Aartsbisschop Wim Eijk. © anp


Omdat hij hardop delen van een tafelgebed meegebeden heeft, moet pastoraal werker Tejo van der Meulen worden ontslagen, vindt aartsbisschop Wim Eijk. Oh, dat is niet alleen zijn eigen mening hoor. HIj ageert hier zonder twijfel in overeenstemming met Rome, je weet wel, waar "de adelaar"woont. Mij komt zo'n opvatting over als uiterst bizar om niet te zeggen ridicule.

Het valt je misschien niet meteen op, maar zie je dat van Eijk hier met blij gemoed scherp in beeld is op de voorgrond. De lijdende Christus daarentegen hangt onscherp op de achtergrond. Dat typeert de verhouding in de kerk van nu.

Kijk, dat is nou eens een goed bericht. We hadden al lang niets constructiefs meer van deze bisschop mogen vernemen, maar nu is hij weer uit de vergetelheid gekropen, en zet hij onverdroten zijn destructieve koers voort. Wat heeft hem, deze Eijk, toch zo lang opgehouden zou ik hem wel eens willen vragen. Heb je je bezonnen op de katholieke mores? Heb je nu bedacht: "we zullen ze eens mores leren", die diakens die denken dat ze met hun beetje inzet zich alles kunnen permitteren. Die instellings-woorden zijn voorbehouden aan de celebrant, en dat is nu eenmaal een priester, en dat ben ik. Iemand die de heilige wijdingen heeft ontvangen, en zijn menselijkheid in retour heeft ingeleverd, en dat is een groot offer!  Zelfs al maakt hij er een potje van, en dat doen velen van je confraters, inclusief jijzelf, dan nog zijn ze priester, de baas en zijn ze in de liturgie boven elke leek en alle twijfel verheven,
Heb je wel eerst overlegd met Rome over de te volgen koers? Kennelijk hebben jullie afgesproken de "heilige rest" nu maar eens van binnen uit op te vreten en uit te hollen. Willen jullie echt zonodig naar de harde kern van gelovigen, om met hen de kerk weer op te bouwen? Nou als jullie dat bedacht hebben zeg het dan, dat kan ons een hoop bijgeloof en ellende besparen. We wachten maar af tot voorgangers als jij eens definitief hun biezen gepakt hebben. Tot die tijd is het toch maar vechten tegen de bierkaai? O ja, nog even mijn gemoed luchten: lul!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten