Twee teams van wetenschappers, een van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam en een ander in de Verenigde Staten, hebben vorderingen gemaakt in het onderzoek. Ze hebben ontdekt hoe het virus zo is te veranderen dat het eenvoudiger kan worden overgedragen tussen zoogdieren. De onderzoekers slaagden daarin door enkele genetische mutaties aan te brengen die zich ook in de natuur zouden kunnen voordoen.

Volgens de Nederlandse onderzoekers is door de ontdekking een ernstige pandemie mogelijk te voorkomen, maar critici zeggen dat de onderzoekers de wereld in gevaar hebben gebracht.

Wat voor voorzorgsmaatregelen hebben die onderzoekers getroffen om henzelf en ons te beschermen tegen break down als gevolg van rampen? Voor dit soort gevaarlijk onderzoek mogen de rampen-scenarios wel hetzelfde zijn als die in geval van een nucleaire catastrofe als in Japan. Kan de wetenschap zo maar zijn gang gaan? Moet er geen internationale instantie zijn dit soort gevaarlijk beoordeelt, ook op zijn risico's voor de mensheid, en die de plannen zonodig afkeurt en verbiedt?