maandag 6 augustus 2012

Is dat (te)recht?


Jan Nolf

Jan Nolf, licentiaat in de rechten en in de criminologie, was 10 jaar advocaat en bijna 25 jaar vrederechter. Hij houdt een kritische blog over justitie bij op www.JustWatch.be.










Jan Nolf verwijt politici, dat ze opruiende taal bezigen in hun commentaar op gerechtelijke uitspraken die in hun ogen buiten de werkelijkheid staan. Maar doet hij niet hetzelfde in zijn hakkerige artikel: “cowboy commentaar op gerechtelijke uitspraken”. Hij trekt in het algemeen nogal fel van leer tegen politici, die gefrustreerd door een onbegrijpelijk oordeel van een Onderzoeksrechter, daar bitter commentaar op geven. Een zinnetje om dat te illustreren:

“De echte ontploffing gebeurt op het gemeentehuis, wanneer de burgemeester verneemt dat de voorgeleide verdachten door de onderzoeksrechter vrijgelaten werden. Daar won niet advocaat Van Asch maar burgemeester Van Asch meteen goud voor demagogie met zijn nummer: “tegenwoordig mag je dus ongestraft agenten in elkaar slaan”.
En:

Vooreerst dus ook eens discipline voor politici. Campagne voeren is één iets maar opruiend taalgebruik is wat anders. Een gerechtelijke beslissing “schandalig” noemen is spelen met een vocabulaire molotovcocktail.
Nolf bewijst de samenleving geen dienst door verantwoordelijke politici op een dergelijke scherpe en tendentieuze manier neer te zetten. Hij plaatst zichzelf bovendien op irritant arrogante wijze boven de realiteit van wat zich daar in Vilvoorde heeft afgespeeld. Het kan zijn dat zijn verleden als advocaat en Onderzoeksrechter daar debet aan is, maar ik zou hem toch willen aanbevelen eens een beetje te dimmen en zelf in praktijk te brengen wat hij anderen met verve aanbeveelt.

Hij schijnt er van uit te gaan dat de Rechter boven de wet staat en in alles gerespecteerd moet worden. Kijk daar verschillen we van mening. Er zijn goede en slechte rechters, al zijn ze in beide gevallen voor het leven benoemd en onkwetsbaar. Er zijn ook goede en slechte gerechtelijke uitspraken; er worden koeien van beoordelingsfouten gemaakt zellfs in hoger beroep. Misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft dat op onthutsende klare wijze aangetoond. Moeten we ons dus bij gerechtelijke dwalingen neerleggen? Nee, ook de samenleving heeft recht op haar eigen gefundeerde mening; zij hoeft het noch met de Magistratuur noch met de Rechter in zijn uitspraak eens te zijn. Normaliter gaat dat via een beroepsprocedure. Het kan echter zo zijn dat een uitspraak en daarmee samenhangende maatregel zozeer tegen het gevoel en begrip van de samenleving en van verantwoordelijken in de samenleving indruist, dat een beroepsprocedure niet genoeg is. Dan moet er ruimte zijn voor onmiddellijke afkeuring, en daar pleit ik voor. Ik vind met de Burgemeester van Vilvoorde dat het niet alleen onbegrijpelijk is dat criminele geweldplegers jegens politiemensen een paar uur nadat ze met gevaar voor eigen leven zijn aangehouden, alweer vrijgelaten zijn. Daarmee wordt de Samenleving ondermijnd en wordt het rechtsgevoel gefrustreerd. Dit werkt desintegratie van de samenleving in de hand mijnheer Nolf, net als jouw ondermijnende en ongepaste artikel dat doet.
ref.: Politici moeten stoppen met cowboycommentaar op rechterlijke uitspraken
zaterdag 04 augustus 2012 om 10u16

Geen opmerkingen:

Een reactie posten