vrijdag 24 februari 2012

van ADHD naar bipolaire reactiestoornis



Steeds meer kinderen en jongeren krijgen antipsychotica voorgeschreven. In 2010 kregen 11.000 minderjarigen de genees-middelen. Daarvan waren 485 kinderen jonger dan zes. Een gevaarlijke evolutie vanwege de vele bijwerkingen, stellen psychiaters


Dit bericht was te lezen in “De Morgen” van 24/12. Het is een stevige waarschuwing, die uitgaat van psychiaters, die zich zorgen maken over de ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg. Waar er eerst een opvallend hoog percentage ADHD’ers onder de Vlaamse  jeugd zou zijn, verschuift de diagnosestelling nu in de richting van bipolaire reactiestoornissen en zelfs psychose. De suggestie is duidelijk, namelijk dat om maar toegang te kunnen krijgen tot afdoende medicatie, de diagnose als begrippenkader wordt uitgehold. Als dat zo is, dan is dat een zeer zorgwekkende ontwikkeling, waar het welzijn van onze jeugd in het geding komt.
De medicijnen waar het hier om gaat hebben ernstige effecten op de fysiologie van de hersenen. Het ergste is dat ze een gegeneraliseerd effect hebben. Ze maken de hele patiënt suf, beroven hem van zijn gevoel, en vernietigen in feite de persoonlijkheid. Ik kan maar het beste herinneren aan de film “One flew over a cookoos nest”, om duidelikjk te maken wat er op het spel staat. Behandeling daarmee is echt werken met de botte bijl. Daarbij zijn er ook nog eens veel neveneffecten. Ik wil niet uitsluiten dat in uitzonderlijke gevallen behandeling met onderdrukkers van het gevoelsleven zinvol kan zijn, maar nooit alleen dat en altijd in combinatie met therapeutische gesprekken. Het grote gevaar is dat het voorschrijven van deze middelen, ik spreek maar niet van medicijnen, verschuift naar de eerste lijn, naar de spreekkamer van de huisarts. Deze brave overbelaste man met zijn jaaruurtje psychologie moet dan in deze uiterst complexe materie van de menselijke geest tot een diagnose komen en tot een behandelplan. Hij kiest voor de trefzekere weg, platslaan, niet met een voorhamer maar met pillen.
Als de politiek nou eens ophield met zo obsceen en verlammend te ruziën, nou weer over de extra bezuinigingen, dan zou een ramp voor velen voorkomen kunnen worden. Intussen varen de Pharmaceutische industrie en de Apothekers er wel bij.
Je kunt je n u gaan afvragen waarom deze evolutie plaats vindt. Ach, heeft dat zin? Je krijgt een herhaling van de argumentatie die aangevoerd werd bij de diagnosestelling van ADHD. Er is een categorie ouders die er alles aan willen doen om hun kind naar grote prestaties te stuwen en zichzelf te vrijwaren van ongemak in de opvoeding. Liever je kind zo’n "onschuldig" pilletje geven dan er mee  opgezadeld te zitten, en je te moeten verdedigen t.o.v. de buren die wel met een geniaal kind door het leven gaan.
Onze politici zijn de aangewezen personen om deze dreigende catastrofe het hoofd te bieden. Wat catastrofe? Alsof we er iets aan hebben om de geestelijke gezondheidszorg zo op de korrel te nemen. De toekomst zal het leren, maar te vrezen valt met scha en schande. Belgie staat sowieso op het punt van geestlelijk welzijn in Europa al slecht aangeschreven.  Wat alleen al blijkt uit het aantal zelfmoorden, waarmee we net als Tom Bonen aan de kop rijden in Europa.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten