woensdag 29 februari 2012

Journaille of canaille



pauw_witteman
Televisiejournalisten die reputaties van politici aan gort draaien. Gewoon, omdat het kan. Daartegen ageerde columniste Naema Tahir zondag in het tv-programma Buitenhof. Bij Pauw & Witteman verdedigde ze zich gisteravond tegen de felle reacties op haar pleidooi om "onfatsoenlijke journalisten te weren van het Binnenhof".
http://www.nrc.nl/nieuws/2012/02/29/zet-fatsoenspolitie-op-journalisten-ja-naema-tahir-meent-het-echt/




Ik zie tot mijn genoegen aan de reacties op columns in de kranten van vandaag, dat het onderwerp Goede Journalistiek, ruime belangstelling geniet. Nee, ik heb ze niet allemaal doorgelezen. Kom zeg, dat zou een dagtaak zijn. Zo' n ethische Cie als bepleit door columniste  Naema Tahir  is natuurlijk onzin.  Wie anders dan de door een brutale pers belaagde kan beter beoordelen of die pers ten opzichte van hem of haar over de schreef gaat? 
Nou liepen in de discussie met Pauw en Witteman verschillende zaken door elkaar heen. Dat is al een teken aan de wand voor het nivo van de discussie.  Er is immers wel wat verschil tussen een journalistieke aanranding op het Binnenhof, heeft die Castricum eigenlijk een vergunning?, en een aanval bij je eigen voordeur, zoals Kinneging moest verduren. Wat mij betreft kan het Binnenhof de rambam krijgen, maar dat gedoe aan je voordeur waar je het helemaal niet verwacht is pure riooljournalistiek.
Gewoon niet zo beleefd zijn de volgende keer en sla de deur in de vent Castricum zijn gezicht dicht, liefst zo dat hij er met zijn vingers tussen zit, maar de camera is ook wel goed. Belachelijk dat je als je dat doet ook nog een aanklacht wegens mishandeling aan je broek kunt krijgen.


Vermakelijk om te zien hoe uitgerekend de journalistiek in de boom schiet als er aan hun vrijheden geknabbeld dreigt te gaan worden. Met als argument dat een vrije pers de hoeksteen is van de samenleving. Inderdaad er zijn journalisten die een dergelijke rol vervullen bijv. Johan van Overtveldt   voor België (Hoofdredacteur van De Knack).  Daar reken ik iemand als Pauw  zeker niet toe: een eerste klas show bink, met Witteman als goede tweede.

Dus niet lulle zoals Kinneging deed, maar hup, meteen maar vol en geïnspireerd er tegenaan. Laat ze de huisvredebreuk maar filmen, dat is mooi meegenomen.
Dat Pauw en Witteman maatgevend zijn in kwesties als deze, nou nee. Zeker Pauw is een over het paard getild, eigenwijs stuk onbenul die aardig kan babbelen, en sowieso op de hand is van zijn eigen gelijk, en niets anders wil horen dan wat hij wil horen.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten