zaterdag 14 april 2012

weer ontsnapping!



bericht: "Vrijdagavond konden weer eens twee gedetineerden ontsnappen uit de gevangenis van Aarlen, nadat ze twee cipiers kortstondig gegijzeld hadden. De twee bewakers werden daarbij toegetakeld met scheermesjes, maar zijn intussen weer aan de beterhand. De twee gedetineerden zijn nog zoek."

Hoe komen die lieden aan scheermesjes, vraag je je af als je dit leest. Mogen ze die in hun cel hebben? Dat zou toch van de gekke zijn. De gevangenen kunnen zich toch ook electrisch scheren! Of raken we met een maatregel om dit te verbieden soms aan de rechten van de mens? 
In dezelfde krant wordt gemeld dat minister Turtelboom uitvoerig wil gaan scannen op het bezit van messen, en dat ze daar een forse som voor uittrekt. Prima mevrouw de minister. Nog een tip: scan ook op scheermesjes. Dat zijn tenminste praktische maatregelen op de werkvloer die onmiddellijk zoden aan de dijk zetten. Het is niet de eerste keer dat er met schermesjes wordt gedreigd. Dat logenstraft het gezever van een van de vakbondslui dat de minister totaal niets gelegen is aan de veiligheid van het personeel. Kom nou zelf eens aandragen met praktische oplossingen en adequate maatregelen in plaats van stemming te maken tegen iemand die echt wel haar best doet, en echt wel een goede minister is. Doe eens voorstellen voor strafmaatregelen als gevangenen over de schreef gaan. 
Ik vraag me af tot hoever de bevoegdheid gaat van het gevangenispersoneel met het treffen van maatregelen om zichzelf te beschermen. Wat houdt gevangenisstraf precies in. Betekent dat slechts dat een veroordeelde gevangen wordt gezet en hem dus zijn vrijheid wordt ontnomen en dat hij/zij verder alle rechten op privacy en elementair comfort mag houden? Mogen ze bijvoorbeeld telefoneren, communuciceren via het internet etc.? Mogen ze bij overtredingen door enkelingen ook collectief het regime verzwaren? Het bevorderen van een vorm van sociale controle  in de gevangenis zou een goede zaak zijn. Hoe komt het dat juist deze gevaarlijke crimineel geen zwaarder regime opgelegd had gekregen? Wel, simpel, het personeel had dat wel aanbevolen maar de rechter had dat geweigerd. Goed van hem nietwaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten