vrijdag 4 november 2011

Joods Belang: vlucht vooruit?


Het Forum van Joodse organisaties  heeft kennelijk bloed geroken. Of probeert het zich misschien in te dekken?  Anders kan ik niet verklaren dat het geen genoegen neemt met de geste van de Secretaris van het ACOD, de onderwijsvakbond,  Hugo Deckers, om zijn boosheid en kritische uitlatingen over de kolonisatiepolitiek van Israël in de Palestijnse gebieden.  Het Joods Forum gaat niet mee met de verzoenende woorden van secretaris Chris Reniers van het ACOD, en gaat alsnog een klacht indienen tegen de dreigementen van Deckers om dan ook eens een boeklje open te doen over organisatie  van de Joodse scholen in Antwerpen. Nou zou ik zeggen, als ze dat persé willen, laat dan ook maar de onderste steen boven komen, inclusief de situatie op de Joodse scholen, waar kennelijk wat mis is. Het lijkt erop dat het Forum met zijn reactie kiest voor de vlucht vooruit.

 Wat is het geval. De achtergronden voor de boosheid van de secretaris Hugo Deckers, zijn genoegzaam bekend, en die zijn ook niet te ontkennen. Israël ligt met zijn agressieve politiek in de Palestijnse gebieden internationaal voordurend onder vuur. Dat beleid wordt, ook door de overgrote meerderheid van de VN  afgekeurd, en gezien als een verkrachting van de rechten van de Palestijnen.  Kort geleden heeft de Israëlische regering  nog weer eens toestemming gegeven voor de bouw van een 1000tal woningen in bezet Palestijns gebied. Deze dubbelhartige politiek is laakbaar. Aan de ene kant  tamboereert Netanyahu erop dat hij alleen tot een vredesakkoord kan en wil komen met de Palestijnen op basis van onderhandelingen, zonder voorwaarden vooraf. Anderzijds frustreert hij elk initiatief om tot zinvolle onderhandelingen te komen omdat hij weigert in te stemmen met de resoluties van de VN en en dus tevens weigert om de gerechtvaardigde vertrekpunten van de Palestijnen voor onderhandelingen te accepteren. Terecht eisen de Palestijnen, in de persoon van Abbas, dat Israel stopt met land te annexeren. Hugo Deckers en Chris Reniers, zoals zovelen,  zijn  daar verontwaardigd om, en hebben daar in hun overigens terechte kritiek uiting aan gegeven.

De reactie van het Tijdschrift Joods Actueel reageerde heel volwassen en hield Reniers voor dat zijn kritiek in dit geval in verband met de scholen niet terecht was, maar nodigde hem wel uit gefundeerde kritiek op Israel te blijven uiten, omdat die bij kan dragen aan een rechtvaardig beleid en een oplossing voor de al decennia lang lopende problemen. Waarom is dit een volwassen oplossing van het conflict? Wel Hugo heeft ingezien waar hij fout zat en heeft zijn woorden officieel teruggetrokken. Was daarmee de ook voor het Forum de kus af geweest, dan hadden we nu weer ernstig met de problematiek om kunnen gaan. Maar nee.  Het Forum klopt de zaak op en wil er kennelijk garen bij spinnen. Het wil nu van het ACOD als organisatie weten hoe het over de uitspraken van Hugo Deckers denkt. Voor de zoveelste keer gaan we het nu dus hebben over iets wat niet wezenlijk raakt aan de kern van de zaak. Om dat duidelijk te maken zou ik het Forum willen uitnodigen mutatis mutandis dan ook maar duidelijk te maken hoe ze daar over de door Israel gevoerde politiek denken. Laten we het eens omkeren.Misschien willen ze bij het Forum dan ook bepaalde uitspraken over de Palestijnen en de Palestijnse gebieden terugtrekken? Misschien kunnen ze analoog aan het verzoek  aan het ACOD Netanyahu zover krijgen in een samenspraak uit te leggen hoe hij met zijn regering  over de Israëlische handelswijze oordeelt. Wel dat zou een goede zaak kunnen zijn. Het is erg twijfelachtig of mensen die zich bekennen tot het Forum en Israel net zo makkelijk hun woorden, hun uitspraken, en hun daden terugnemen. Daarvoor is het aangedane leed te schrijnend, en de winst te hoog.

Het ware goed als Joodse organisaties niet zo snel op hun pik getrapt zouden zijn als er kritiek komt, niet direct op de Joden zelf, maar op de instituties die ze aanhangen. Het zou nog beter zijn als die paar landen die met hun vetorecht nu al zo lang ontwikkelingen in het Midden Oosten blokkeren, en zich onderwijl schandelijk op de borst slaan, zich eindelijk eens zouden laten leiden door gevoelens van medemenselijkheid, in plaats van hun machtspolitiek denken. Op den duur zal er toch een oplossing moeten komen en zal Israel moeten gaan inzien dat het land zelf op deze wijze de bevolking meer en meer corrumpeert. Daar komt hoe langer hoe meer verzet tegen gelukkig ook vanuit Israel zelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten