woensdag 16 maart 2011

Rik Torfs op de heilige stoel?


Gaan we het nu toch nog beleven dat Torfs het achterste van zijn tong laat zien?  Zal nu gaan blijken dat hij het met zijn regelneukerij beter wil weten dan de Paus? Hoe moeten we anders de woorden verstaan die hij vandaag aan de wereld prijs heeft gegeven. Hij stelt zich daarin wel erg letterlijk en juridisch op. Volgens het Kerkelijk recht, de specialiteit van Torfs, kan zijn kompaan en vriend ex-Bisschop VanGheluwe niet meer voor zijn misdadige praktijken vervolgd worden. Zijn misdaden zijn verjaard! Bovendien stelt Torfs dat VanG al genoeg gestraft is. Immers, VanG heeft dan toch maar de morele verontwaardiging van de gemeenschap te verdragen. Ja, van de Gemeenschap, want ik persoonlijk geloof niet dat hij zoveel last heeft van gewetenswroeging. Ja, zegt Torfs, "de Paus kan zeker nog ingrijpen, dat is zijn exclusieve recht,maar ik zou hem dat ontraden." (in mijn woorden). Gaat Torfs nu een beetje op de heilige stoel zitten orakelen?

Dit is wel een heel zonderlinge houding van Torfs. Alsof het hier in deze kwestie alleen maar om de figuur VanG gaat. Er is altijd nog zoiets als  een Kerkelijke Samenleving die gekwetst is, en waar uiteindelijk ook het Kerkelijk Recht ondergeschikt aan is. De samenleving als geheel ervaart en uiteindelijk bepaalt of het slachtoffer recht gedaan is, en of de dader voldoende gestraft is. En dat is nu zeker nog niet het geval, dat wil ik Torffs toch wel even voorhouden. Maar het zijn vriendjes, en wat wil je dan? Tussen companen wordt veel vergoeilijkt. Jammer dat hij nu vergeet dat hij ook nog andere verantwoordelijkheden heeft, die misschien niet mediamiek zijn, maar wel de aandacht waard.


 De Samenleving verwacht nog altijd een duidelijke stellingname van Rome. Tevergeefs waarschijnlijjk. De kerk kan waarschijnlijk ook niet met een eerlijke en rechtvaardige stellingname komen, want ze zou zichzelf daarmee te zeer desavoueren, en zichzelf misschien ook wel  te veel bloot geven. Vermoedelijk wordt aan misbruik ook niet zo zwaar getild door de Heren in Rome. Kennelijk ook niet door Torfs. Zou hij werkelijk begaan zijn met de mensen dan zou hij nooit over deze menselijke problematiek en tragiek zo ambtelijk en formeel in de publiciteit kunnen en willen komen.
Torfs heeft er al eerder blijk van gegeven dat hij nogal welwillend staat tegenover VanG, en ook toen kon ik hem niet volgen. Het heeft m. i. geen pas om zo astrant als Torfs dat deed, de zijde te kiezen van de misdadiger, met de redenering dat hij wegens zijn goede werken zeker ook waardering geniet. Ik kan voor iedereen die dat zou wensen de oorspronkelijke tekst van zijn commentaar tevoorschijn halen. Nee Torfs, VanG is slechts een toonbeeld van morele corruptie niet alleen een bisschop onwaardig maar ook mensonwaardig. Nu deze woorden van jou een hoogleraar Kerkelijk recht en ook nog eens Senator,te moeten horen, maakt het beeld van de Kerk van Rome er niet beter op. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten